Hon hårddrillas nu, Julia. I maj i fjol vann hon Yrkes-SM och bland annat tack vare det fick hon fast jobb direkt efter studenten som undersköterska på akuten på Ljungbys lasarett. Utöver sitt vanliga jobb tränar hon minst en dag i veckan för att kunna bli bäst i världen när Yrkes-VM avgörs i Brasilien i augusti.

Men hur går det egentligen till? Hur tävlar man i vård? Intresserade väljs ut från landets vårdgymnasier och efter lokala deltävlingar åker vinnarna sedan till Yrkes-SM som avgörs vartannat år och arrangeras av bland andra LO, regeringen och Svenskt Näringsliv.

I SM tävlar man i ett 40-tal yrken, varav vård alltså är ett. Det går till så att de tävlande får ett program där de får veta vad de ska göra. Just den här dagen övar exempelvis Julia på att hjälpa en strokepatient som just kommit hem från sjukhuset. Hon tar prover, hjälper patienten till sängen och allt kollas hela tiden av domare som sätter betyg. Patienten spelas av en statist. Strokefallet är bara en av flera delgrenar inom vårdsporten, det kan också handla om att hjälpa en diabetespatient eller att utöva hemtjänst.

Eftersom Yrkes-VM avgörs på engelska pratar Julia och de fyra undersköterskorna som är här i Ljungby i dag inte svenska.

– Nu ska vi göra några neurologiska tester, säger Julia på engelska och så jobbar de igenom fallet.

Caset tar 40 minuter, därefter får hon feedback:

– Du har ett klockrent bemötande. Försök kom ner lite mer i ögonhöjd bara. Du kan ju till exempel höja upp sängen, säger Annelie Medling, som är ombudsman på Kommunal och coachar Julia hela vägen till VM.

KA får en pratstund med Julia i en paus. Hon säger att hon stortrivs med jobbet på akuten i Ljungby och att jobbet och träningen befruktar varandra.

– Man lär sig av jobbet och det gör att man blir bättre när man tränar inför VM. På arbetet lär jag mig till exempel vilka patienter jag kan skämta med och vilka som är seriösa.

 – Jag har övat mycket på det och känner faktiskt inte att det utgör något hinder längre.