Det doftar nybakt sockerkaka när vi stiger in genom dörren till det röda lilla huset på Travbanevägen. Här bor Ulla Sjödin med sin man Caj i hans barndomshem strax utanför Sundsvall. Ulla har varit hemma i två år nu och njuter av friheten. Att få ligga kvar i sängen och slölyssna på P4 Västernorrland och stiga upp först framåt tiotiden.

– Nu till våren längtar jag till stugan vid Selångerån. Bara åka dit och elda lite i brasan.

Ulla Sjödin är en av 126 anställda i Sundsvalls kommun, de flesta kommunalare, som för några år sedan fick erbjudande om så kallad särskild avtalspension. Pensionerna finansierades genom de återbetalda sjukpremierna från kollektivavtalets sjukförsäkring. Krav hade ställts från Kommunals sektion i Sundsvall, som samlat samtliga fackförbund och uppmanat politikerna att lägga pengarna på utslitna anställda.

– Det var inte mer än rätt tyckte vi, säger Sonja Lindberg som då var sektionsordförande.

När möjligheten dök upp hade Ulla Sjödin längtat efter att få sluta. Trots reumatism har hon jobbat heltid. Men smärtan har gjort henne trött och ibland har hon varit sjukskriven en vecka per månad, bara för att sova.

– Jag var alltid rädd för att somna på bussen hem efter jobbet, för det gjorde jag ibland.

De sista åren blev hon flyttad till en skola med ett omodernt kök från 50-talet. Glädjen med jobbet krympte. Kvar blev slitet och det ständiga städandet.

– Eleverna lämnade brickorna på en vagn som vi skulle dra mellan två matsalar, i stället för att sortera disken själva som man gör i dag, säger Ulla Sjödin och ser ner på sina fingerleder, bulliga och krokiga av artros.

Kommuner som valt att låta AFA-pengarna gå in i kassan menar att de inte haft något val, eftersom pengarna betalades ut så sent på året. Men det motsägs av det flertalet kommuner som använt pengarna till olika saker. Till och med pensionsavtal.

– Pengarna kom sent men det hade flaggats för dem redan på våren så vi planerade för att investera i de här åtgärderna, säger Sundsvalls kommundirektör Stefan Söderlund.

Första året var pensioneringarna främst en besparing, ett sätt att skära ner på personalen.

– Men andra året var det en åtgärd för att hjälpa dem som har svårt att klara sitt arbetsliv. De pengar vi har att hantera är medborgarnas och för att kunna leverera bra saker till medborgarna så måste vi hantera våra anställda på bästa sätt, säger Stefan Söderlund.

Ulla Sjödin tycker att fler kommuner borde lägga sjukmilj­onerna på de anställda.

– Varför inte rusta upp skolköken till exempel? Så att vi kan hålla oss pigga och inte behöver sluta tidigare för att vi är så slitna.

ID. Ulla Sjödin

Ålder: 65 år.
Yrke: Tidigare köksansvarig i skolkök, nu pensionär.
Bor: Hus i Bergsåker, Sundsvall.
Familj: Maken Caj och två döttrar med barnbarn.
Inkomst: 11 500 när hon hade särskild avtalspension, några tusenlappar mindre nu i ålderspension.

126 fick gå tidigt tack vare AFA-pengarna

Sundsvalls kommun fick totalt 172 miljoner i återbetalda sjukpremier från AFA 2012 och 2013. 60 milj­oner lades på särskilda avtalspensioner. Resten gick till att stärka kommunens ekonomi. De flesta som fick pension var anställda inom socialtjänsten och barn- och utbildning, varav en majoritet kommunalare. Kravet var att man skulle ha fyllt 62 år och ha jobbat i minst 120 månader, samt ha varit sjukskriven. Erbjudandet var 70 procent av lönen, dock lägst 16 800 kronor per månad för en heltid. Arbetsgiv­aren fortsatte också att betala in tjänstepension. Alla som sökte fick inte sin ansökan beviljad.