Reimor Olsson bor med sin man Aage i en trivsamt kedjehus av tegel i området Haga strax utanför centrala Sundsvall.  I slutet av 1980-talet började hon jobba som skolmåltidsbiträde och fick snabbt ansvar som husmor. Ett jobb hon har trivts med, men som slitit på kroppen.

– Jag har inte lika ont i armarna nu sedan jag gick hem. Jag låg så här på nätterna, säger hon och skakar händerna framför sig i luften.

De domnade liksom bort, förklarar hon. Tidigare var barnens mjölkglas gjorde av glas och tallrikarna var av porslin.

– Det kostar på att lyfta 300 hundra sådana om dagen, säger Reimor Olsson.

För fyra år sedan åkte hon madrass på snön med sitt barnbarn och föll så illa att hon bröt handleden. Hon gick med gips och fick en sena utbytt, men slet av senan igen och handleden blev aldrig riktigt bra igen. Framförallt kunde hon inte lyfta tungt längre. 

– Jag försökte jobba halvtid, men det var så mycket jag inte kunde göra. Om jag inte hade fått avtalspension hade de behövt omplacera mig.

Men till vad?

Reimor Olsson fick pension ett år innan hon skulle ha fyllt 65 och hon njuter av friheten. Hon är aktiv i en pensionärsförening och hittar på resor och annat roligt med det gäng på fyra par som hon och Aage länge har umgåtts med.

– Jag tycker det är rätt att AFA-pengarna går till oss som har slitit ut oss på jobbet. Lite kan vi väl få tillbaka.

ID. Reimor Olsson

Ålder: 66.
Yrke: Skolmåltidsbiträde med ansvar.
Bor: Kedjehus i Sundsvall.
Familj: Maken Aage, en son och en dotter och fyra barnbarn.
Inkomst: Pension, cirka 17 000 före skatt.

126 fick gå tidigt tack vare AFA-pengarna

Sundsvalls kommun fick totalt 172 miljoner i återbetalda sjukpremier från AFA 2012 och 2013. 60 milj­oner lades på särskilda avtalspensioner. Resten gick till att stärka kommunens ekonomi. De flesta som fick pension var anställda inom socialtjänsten och barn- och utbildning, varav en majoritet kommunalare. Kravet var att man skulle ha fyllt 62 år och ha jobbat i minst 120 månader, samt ha varit sjukskriven. Erbjudandet var 70 procent av lönen, dock lägst 16 800 kronor per månad för en heltid. Arbetsgiv­aren fortsatte också att betala in tjänstepension. Alla som sökte fick inte sin ansökan beviljad.