– Vi levererar vad vi sagt i valrörelsen, säger Erik Lövgren (S), ordförande i landstingets vårdvalsutskott.

Den borgerliga oppositionen är minst sagt kritisk.

– Man borde invänta regeringens utredning. Och för det andra har vi bara små vårdbolag här i Landstinget Västernorrland. Det hela känns jättemärkligt, säger Folkpartiets ledamot i utskottet, Ingeborg Wiksten.

Redan i november beslutade fullmäktige om inriktningen. I går den 8 april gavs det formella uppdraget åt landstingsdirektören, som helst ska komma med ett underlag redan i maj, enligt Erik Lövgren.

– Det borde egentligen vara klart då men det kanske vi inte kan kräva. Vi kan hoppas att det finns något sorts utkast klart då, säger han.

Han påpekar att S, V och MP i majoriteten samtidigt påpekar vikten av valfrihet. Uppdraget är att utreda en begränsning av vinstuttaget samtidigt som valfriheten finns kvar

Han viftar bort oppositionens kritik om att man borde invänta regeringens utredning.

– På 90-talet och 2000-talet gjordes en mängd reformer i kommunerna. Kommunalråd som Erik Langby (M) i Nacka införde kundvalssystem och drev på utvecklingen. Vi har samma ambition, vi vill driva på utvecklingen som vi vill ha den.

Folkpartiets Ingeborg Wiksten är skeptisk till att det går att behålla valfriheten.

– Jag tror att det blir minskad valfrihet. Det finns en stor risk att många av företagen känner att de inte vill hålla på med det här.

Hur det ska gå till när vinsterna ska begränsas är än så länge oklart, det är det utredningen ska titta på.

Erik Lövgren nämner ett sätt man kan göra på.

– Man kanske kan kräva en viss bolagsform när man skriver avtal med vårdgivarna. Till exempel att man kräver att det ska vara svb-bolag (aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning).

Socialdemokraten Ilmar Reepalu har fått regeringens uppdrag att utreda en begränsning av vinster i välfärden.