Utbildning kan ge arbetslivet ett lyft
Ibland infinner sig känslan av att det inte längre känns roligt att gå till jobbet på samma sätt som tidigare. Det kan ha att göra med att arbetsuppgifterna som från början var en utmaning, nu känns som rutin. Det kan också bero på att din upplevelse är att du inte har lika mycket gemensamt med dina kollegor som tidigare. En annan anledning kan vara ett en chef eller arbetsledare bytts ut och att du inte kommer lika bra överens med den nya chefen.
Om känslan håller i sig över en längre tid kan det vara bra att sätta sig ner och fundera på vad som är anledningen till den negativa känslan. När du har kommit fram till vad den beror på är det lättare att göra en handlingsplan för vad du behöver förändra. Allt går ju inte att påverka, men en hel del går att ändra på om du är medveten om var problemet finns.
Ett sätt att få in en ny energi i arbetet kan vara att gå en ny utbildning. I KA 5/2015 kan du läsa om flera kommunalare som har vågat ta steget och göra just detta. En av dem är Ulrika Westlund som är undersköterska och bor i Göteborg (se länk). Efter att ha jobbat i många år som undersköterska på en akutvårdsavdelning fick Ulrika höra talas om en utbildning till ambulanssjukvårdare. Ulrika kände att detta var en möjlighet att lära sig något nytt och att hon dessutom i egenskap av undersköterska redan hade en del av de grundkunskaper som krävdes.
För Ulrika Westlunds del gällde att hon tog tjänstledigt under utbildningen och att hon när den efter 40 veckor är klar, återgår till sin gamla arbetsplats, men då som ambulanssjukvårdare.
En utbildning kan vara en ögonöppnare för ett helt nytt yrke. Det kan också vara ett sätt att öka kunskapen och förståelsen för andra yrkesgrupper. Oavsett vilket är det alltid en investering både för dig själv och för arbetsgivaren när du vidgar dina vyer och skaffar mer kompetens.
I KA 5/2015 får du tips på många olika sorters utbildningar som kan vara givande för dig som kommunalare. Vi reder då också ut vad som krävs för att få tjänstledigt för studier och hur du gör för att få studiemedel.
Det kan också vara bra att känna till att din arbetsgivare inte har rätt att neka dig tjänstledighet för studier, däremot kanske du inte kan få vara ledig precis just när du önskar. En dialog med din arbetsgivare kring vad du vill och hur du tänker kring din utbildning är därför a och o för en lyckad kompetensutveckling.