Systemet bygger på att du fryser in allt styckvis. Sedan kombinerar du den lunch du vill ha från dag till dag.

Passa på när du får tag på bra kyckling eller lax att laga en plåt med filéer. När du får tag på rotfrukter eller kål kan du koka och frysa in.

Blir det över en portion pasta, kokta grönsaker eller några skivor kött från middagen så fryser du in det i små påsar. På så sätt kan du undvika onödigt matsvinn.

På morgonen tar du med några påsar – de brukar hinna tina lagom till lunchen.

Komplettera gärna med färska grönsaker som du har hemma och ta med en enkel sås. Ett bra tips är att ha en flaska vinägrette på jobbet om du har tillgång till kylskåp.

Vid lunchdags lägger du upp på tallrik på jobbet och värmer i mikro. Eller ät lunchlådan kall som en matig sallad!

Här har vi valt kyckling och lax som huvudsaklig proteinkälla, men det går lika bra med vegetariska biffar, quorn, bönor eller tofu.

Det går att variera i det oändliga.
 

Ugnstekt lax

Salta och peppra. Krydda med persillade eller paprikakrydda och hackad koriander eller en god  pesto. Stek i ugn i 200 grader tills laxen har en innertemperatur på 56 grader.
 

Ugnstekt kycklingfilé

Salta och peppra. Krydda med rivet citronskal och persilja eller chiliflakes och oregano. Stek i ugn i 200 grader tills kycklingen har en innertemperatur på 72 grader.
 

Örtpasta

Koka valfri pasta och blanda sedan med olja och hackade örter.
 

Bulgur

Koka hel bulgur med lite gurkmeja och paprikakrydda så får den fin färg. Finhacka paprika eller morot och låt koka med sista minuterna. Gör på samma sätt med quinoa, matkorn eller couscous.
 

Bön- och mangosallad

Blanda kokta bönor, squash, paprika och mango till en sallad. Går bra att frysa. Komplettera med färska bladgrönsaker.
 

Blandade grönsaker

Morot, brysselkål, broccoli, blomkål, grönkål och ärtor är bra grönsaker som tål att kokas och frysas in.
 

Örtsås

En enkel sås till matlådan kan du göra genom att blanda de kryddor som du använt till kycklingen eller laxen i lite yoghurt eller crème fraiche. Eller smaksätt olja och vinäger med kryddorna. Smaka av med salt och peppar.

Fryslådan


Grafik: Elin Steen

Frys in ingredienserna var för sig i små påsar. Använd till exempel plastlådor som du kan märka med grönsaker, bönor, pasta, fisk, fågel, vegetariska biffar så är det lätt att hitta.

Så länge håller maten i frysen

Fet fisk: 3 månader
Kyckling: 6 månader
Bulgur, pasta: 6 månader
Grönsaker: 12 månader