Sotares minnen samlas på museum
Nu startas Sveriges första sotarmuseum. Och du kan bidra med föremål.
– Sotare är ett yrkesstolt folk, men museet handlar inte bara om att bevara fåfänga, utan våra kollektiva minnen, säger Jonny Jakobsson på Kommunal.

Jonny Jakobsson.
Har du ett pipstål, en virra eller en druks liggande hemma? Eller ett gammalt gesällbrev?
Det är byggstenarna som behövs för Skorstensfejaryrkets museum. Än så länge är det en ideell förening, startad av några nuvarande och före detta sotare.
– Sotare har en tendens att odla myten om sig själva. De har alltid haft en speciell ställning i det att de ofta varit i varenda hem på orten, säger Jonny Jakobsson, som varit med och startat föreningen Skorstensfejaryrkets museum.
Han är själv kommunalare och före detta sotare, men jobbar nu på Kommunals arbetslivsutvecklingsenhet.
I nuläget har museet ingen lokal, men en hemsida och en facebook-sida där man kan gå med.
Något renodlat arbetslivsmuseum för sotare finns inte i Sverige, men på flera andra orter i Europa.
– I en bergsby i norra Italien hålls varje år en sotarfestival, efter ett besök där blev vi inspirerade och startade föreningen, säger Jonny Jakobsson.
I Sverige pågår en strukturomvandling av yrket. Det sker allt mindre lagstadgad sotning, och arbetsuppgifterna har förändrats. Det handlar inte längre bara om att sota skorstenar.
– Fram till 60 -70-talen var yrket i stort sett detsamma, men sedan började en enorm teknikutveckling att ta form, säger Jonny Jakobsson.
Det var på 1600-talet som det började anställas sotare i Sverige. Då som nu var deras arbetsuppgifter viktiga för att förhindra bränder. Ett system med så kallade vandrande gesäller användes länge, vilket innebar att de unga sotarna vandrade från stad till stad och jobbade. Sotare från hela Sverige umgicks med varandra, och influerades även av andra icke bofasta. Därför utvecklade de ett eget språk, knoparmoj, som i viss mån lever kvar än idag.
Pipstål, virra och druks är ord för sotares olika redskap.
– Till museet efterlyser vi inte bara föremål, utan även historier, säger Jonny Jakobsson.
Fotnot: Redan i sommar planeras en utställning på Hedemora Gammelgård. Har man föremål eller historier som man vill skänka bort eller förvara på museet, kan man kika in på hemsidan www.skorstensfejarmuseum.se.
Kan du knoparmoj?
Liten ordlista
Ava = gå, rymma
Bets = tokig, dum
Fejare = sotare
Gaj = fru, kvinna
Jadiks = katt
Kammare = sotarverkstad
Lanken = Kaffe
Moja = prata
Pumpa = sota skorsten
Upapall = skorstenspipa
Virra = Borst, viska
Druks = sotarviska på lång stång
Källa: Knoparmoj, sotarnas språk av Gösta Malmström