Hon låter kvinnan symbolisera fred
Kvinnor blir symboler för fred i den pensionerade undersköterskan Birgitta Ståhls konst.
– Hon är vårdande och stark, och står för fred i det att hon ger liv.
Med start åttonde mars hyllar hon och två andra konstnärer kvinnan som fredssymbol i en utställning.
På Birgitta Ståhls arbetsbord ligger kvinnors och barns huvuden. Klippta från tidningar, alltså.
En och annan man har också fått huvudet kapat.
– Bara snälla män får vara med, skrattar Birgitta Ståhls make, Roberto Torregiani.
Han syftar på en bild av påven, som Birgitta Ståhl fäst intill jungfru Marias hals.
Inför internationella kvinnodagen förra året uppmärksammade Kommunalarbetaren att kommunalaren och konstnären Birgitta Ståhl ställde ut sin konst (se länk). I år är det dags igen, den här gången under namnet ”hyllning till kvinnan i ljusets anda”.
Medverkar gör även konstnärerna Isabella Torregiani och Aurora Somnell. De målar båda i olja, och utgår i sin kost från temana ”kvinnor som försvarare” och ”kvinnor som kämpar”.
Inför KA:s besök i ateljén, som ryms i källarlokalen under Birgitta Ståhls och makens lägenhet, har hon hängt fram tavlor som ska vara med i utställningen. Birgitta Ståhls konstform är kollage, och föreställer betydelsefulla kvinnor genom historien. Som Rosa Parks och Florence Nightingale.
– Kvinnor som har kämpat i det tysta vill jag hänga bredvid bilder på jungfru Maria, de är helgon av idag, säger Birgitta Ståhl.
Utställningens kärna utgörs av kvinnan som en symbol för fred. Det syns på källarateljéns väggar, där de tre konstnärernas verk lyser upp. Tavlorna föreställer kvinnogestalter, och de flesta går i ljusa, varma färger.
– Hon är vårdande och stark, och står för fred i det att hon ger liv, säger Birgitta Ståhl.
Hon och Roberto Torregiani kommer in på en historia om hur hans far kunde räddas från ett koncentrationsläger tack vare kvinnliga tyska vakter.
– Han väckte deras medlidande, säger Roberto Torregiani.
Förra året firade FN:s barnkonvention 25 år. Det inspirerade Birgitta Ståhl till ett motiv av fredspristagaren Malala Yousafzai omgiven av barn.
– För hennes kamp för barnens rätt att gå i skolan, säger Birgitta Ståhl.
Man kan misstänka att Birgitta Ståhls bakgrund som undersköterska i förlossningsvården också har inspirerat. Fast det ställer hon sig tveksam till själv.
– Men det klart, kvinnor i sjukvården kämpar också i det tysta, och de får inte alltid det gillande de ska ha. Så därför måste man lyfta fram dem också, säger Birgitta Ståhl.
Utställningen ”Hyllning till kvinnan i ljusets anda” äger rum mellan 8 och 25 mars i Gustav Vasa kyrka i Stockholm. 22 mars kommer Caroline Krook, biskop för Stockholms stift att hålla predikan och seminarium på temat ”Bilder av kvinnan” och där kommer utställningen att ha en roll.