Pensionen måste gå att leva på
Det måste gå att arbeta ett helt liv och sedan leva på sin pension. Ett fungerande samhälle värderar och tar hand om sina yngsta och äldsta medborgare.
För den som under många år har slitit i räddningstjänsten, som kyrkovaktmästare eller som personlig assistent är det viktigt att en dag kunna sätta punkt för arbetslivet. Att då få pusta ut och njuta av livet som pensionär borde vara en självklarhet. Men det förutsätter förstås att det ska gå att leva på sin lön även när man har jobbat klart.
Problemet för många kommunalare i dag är att det inte går att leva på pensionen. Det kan innebära att den som slutat jobba måste fundera över om hon eller han har råd att bo kvar i sin nuvarande bostad.
Nya siffror från Kommunal visar att en kommunalare som arbetat ett helt liv får 440 kronor mer i månaden i pension än en som inte arbetat alls (se länk). Det känns inte rimligt att det är så. Nog måste det vara mer värt att rädda liv och ta hand om förskolebarn och gamla människor?
Förklaringen är att många kommunalare har låga löner och att det är vanligt att jobba deltid. Samtidigt omfattas de som inte arbetar alls av den statliga garantipensionen.
För att förändra den dystra verkligheten måste arbetsgivarna ta sitt ansvar och göra heltid till en norm. Det är också viktigt att arbeta med jämställdhetsfrågor som att dela på föräldraledigheten. Fler kvinnor än män jobbar deltid efter att de har fått barn, och detta påverkar pensionen till det negativa för dem.
Rätt till heltid är viktigt både för ett bra liv och en pension som går att leva på. Men det finns också andra saker som påverkar. En möjlighet att förändra pensionerna för kommunalarna till det bättre är att höja pensionsavgifterna. Men problemet med det är att kommunalarna i så fall kan behöva avstå löneutrymme, vilket inte känns så bra när det samtidigt är de som behöver mest för att få en dräglig pension.
Monica Bäckman är ordförande för Kommunalpensionärerna. Hon menar att avsaknaden av en starkare opinion mot det orättvisa pensionssystemet beror på en uppgivenhet. Många tror helt enkelt att de får skylla sig själva. Så ska det naturligtvis inte vara. Alla borde vara överens om att det är oacceptabelt att sju av tio kommunalpensionärer är beroende av garantipensionen som ska fungera som ett skydd mot fattigdom.
Klart är att pensionssystemet behöver ses över. En förändring av pensionsavgifterna skulle också kunna innebära att de som tjänar mest får avsätta mer till systemet. I förlängningen gynnar det de som tjänar minst, det vill säga kommunalarna.