Josefin, från Sverige, har sedan barndomen hört de mytomspunna berättelserna om faster Augusta i Peru. Augusta var med och bildade gerillarörelsen Sendero Luminoso, gifte sig med ledaren Abimael Guzmán och dog under oklara omständigheter.

Som vuxen reser Josefin till Peru för att ta reda på hur det verkligen var. Hennes pappa, Augustas bror, vägrar delta i filmprojektet får vi veta, men Josefin vill veta sanningen om sin faster, om Sendero Luminoso och om Peru.

Det blir många smärtsamma möten med pappans hemland. Den ene efter den andre vittnar om terrorn, om massakrerna på oskyldiga, som utfördes både av gerillan och av militären. Filmens röda tråd blir mötet med Flor, vars bror Claudio var en av de tusentals oskyldiga som föll offer för det blodiga kriget i Peru under 1980- och 1990-talet. Flor är till en början oförsonlig och anklagande gentemot Josefins familj som, enligt Flor, har stor skuld till bildandet av Sendero Luminoso och indirekt har orsakat broderns död.

Relationen är kylig men utvecklas efter hand, när Flor mer och mer förstår att Josefin inte är ute efter att försvara sin fasters gerillaarmé.

Spänningen mellan Flor och Josefin blir som en symbol för hela konflikten och de svårigheter som finns att läka såren i landet. Josefin och vi betraktare får lära oss en hel del om Perus moderna historia, men den svåraste frågan får aldrig något bra svar. Hur kunde faster Augusta, son till en godsägare och omvittnat intelligent, bidra till att den väpnade kampen fördes, inte bara mot staten utan också mot tusentals oskyldiga och fattiga bondefamiljer? Hennes pappa ville aldrig förstå. Josefin själv försöker förstå. Och teorin om Augustas mystiska död, är att det var ganska sjaskigt. En intern uppgörelse om makt och/eller kärlek till ”Presidente Guzmán”, tycks vara hela orsaken.

Guzmán själv greps 1992 och är dömd till livstids fängelse.

Det bästa med filmen är att en blir sugen på att gå hem och ta reda på mer om händelserna i Peru.