Pressat arbetsliv gör oss sjuka
Många kommunalare blir sjuka av stress. Alltmer ska göras på allt mindre tid. För många innehåller arbetet också mer administration och dokumentation än tidigare.
Det hårt pressade och stressade arbetslivet gör att det ibland går så långt att människor får skador på hjärnan. Rodney Skoglund, som arbetar på ett gruppboende för utvecklingsstörda vuxna i Delsbo, är en av dem vars liv förändrades när hjärnan inte ork-ade längre. Läs mer om Rodney och hur hjärnan reagerar på stress här.
De som blir sjukskrivna för utmattningsdepression får ofta en lång väg tillbaka. Känslighet för höga ljud och oförmågan att göra flera saker på en dag är vanligt. Problem med sömnen brukar också vara en gemensam nämnare som många drabbats av en kortare eller längre tid innan sjukskrivningen.
För dem som drabbas av utmattningsdepression kan det ta lång tid att återhämta sig. Hjärnan behöver i värsta fall flera år på sig att läka. En utmattningsdepression innebär ofta att de drabbade blir allergiska mot stress för en lång tid framöver, för att inte säga för hela livet. För att kunna komma tillbaka till arbetslivet behöver man ofta förändra både sitt förhållningssätt till arbetet och till privatlivet. Att prioritera återhämtning, avkoppling och sömn blir viktiga förebyggande åtgärder för att förhindra att drabbas av en ny sjukskrivning. Många tvingas också lära sig att det inte går att göra allt när man är ledig. Att ha ett perfekt hem, många fritidsintressen och hinna umgås med vänner och släktingar blir då en omöjlig ekvation. Fler och fler tvingas inse att det inte går att göra allt om man ska må bra.
Och visst är det bra att ta tag i det man kan i sitt eget förhållningssätt och trappa ner på det man kan privat. Problemet är att kommunalarnas arbetsvardag fortsätter att vara stressig. Att återkomma efter en sjukskrivning och inse att inget förändrats på arbetet kan vara ett hårt slag för den som drabbats av hjärnstress som sämre minne och svårigheter att fatta beslut. Det krävs också att arbetsgivaren ser över arbetsuppgifterna som den anställde ska göra tillsammans med denne. Kanske går det att fördela uppgifterna på ett annat sätt eller att lägga upp arbetet annorlunda så att stressen minskar. Till syvene och sist handlar det dock om att det inte går att skära ner hur mycket som helst i räddningstjänst, skola, vård och omsorg och tro att de anställda inte ska påverkas. Slimmade organisationer skapar sjuka medarbetare och i förlängningen också mindre trygghet för alla som tas om hand av brandmän, personliga assistenter eller undersköterskor.