– Om detta är sant är det väldigt bra besked, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

Kommunals förbundskassör Anders Bergström är även han positiv även om han vill avvakta lite med hurraropen.

– Det är väl bra om man höjer taket och låter a-kassan följa med löneutvecklingen framåt. Men vi väntar med spänning på vad förslaget, om det nu är ett förslag, innehåller.

Att räkna upp a-kassan efter ett index, så som sker med andra socialförsäkringar, skulle med automatik betyda att taket höjs, i takt med löner och andra socialförsäkringar. Men Moderaterna, som historiskt varit mest emot höjningar av a-kassetaket över huvud taget, har redan dementerat att det skulle finnas en överenskommelse.

­– Beskrivningarna om att höja taket i a-kassan och den här indexeringen är inte prioriterat enligt Moderaterna och den uppfattningen har vi haft länge, säger Johan Forsell (M), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, till nyhetsbyrån TT.

TCO-utredaren Mats Essemyr, som sitter i den referensgrupp som är kopplad till socialförsäkringsutredningen, har fått bekräftat att det finns ett slutjusterat färdigt förslag från utredningen. Men han känner inte till innehållet. Han välkomnar uppgifterna men är lite skeptisk till att förslaget är särskilt skarpt.

– Jag har svårt att tro att det är något annat än en överenskommelse om de grundläggande principerna, säger han, men tror ändå att även ett principiellt resonemang kan få politisk betydelse på sikt.

– Om inte Moderaterna reserverar sig mot en princip att taket ska indexeras, så är det ändå ett slags stöd för en takhöjning.

Även Melker Ödebrink, kanslichef vid A-kassornas samorganisation, är avvaktande positiv till beskedet.

– Min erfarenhet är att politiker är lite allergiska mot självhöjande system. Men vi tycker självklart att en indexering vore jättebra.

Utredningens förslag överlämnas till regeringen den 2 mars.

Frågan är vad som händer med a-kassan i år. I den röd-gröna budgeten föreslogs en rejäl takhöjning. Men nu regerar regeringen med Alliansens budget där a-kassan ligger stilla.

Och allt mer tyder på att regeringen inte gör något nu i vår utan väntar med takhöjningen till höstens budget för 2016

– Det gäller att hitta finansiering för det, och det är ju svårt när regeringen har en annan budget, säger Melker Ödebrink.

Mats Essemyr är inne på samma linje. Men LO:s Karl-Petter Thorwaldsson räknar med en höjning redan i år men säger samtidigt att datumet inte det viktiga.

– Om det blir i april eller oktober är inte långsiktigt det viktigaste.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vil inte kommentera uppgifterna om socialförsäkringsutredningens förslag.