Sjuksköterskebristen har lett till att Dalarna, Blekinge, Skåne och Västmanland gör extra satsningar på yrkesgruppen. Men i Skåne och Västmanland får undersköterskorna stå tillbaka. Nya lönen kommer inte i april utan först i juni. Samtidigt satsas 30 miljoner kronor extra på sjuksköterskorna i Västmanland. Det upprör Kommunals företrädare.

– Jag tycker att det är gräsligt, våra grupper borde också få ta del av det här. Nu ska de stå tillbaka och vänta för att de ska fördela 30 miljoner på sjuksköterskegruppen, säger Carene Bertheussen-Svensson, Kommunal Västerås Hälso och Sjukvård.

Cheferna hinner inte med lönesamtalen med Kommunals medlemmar eftersom satsningen på sjuksköterskorna tar mycket tid.

Kommunal får inte del av 30 miljoner kronors satsningen. I stället får de i sort sett det avtalet ger. Alltså i genomsnitt 600 kronor på heltid.

– De har en långsiktig och en kortsiktig plan, den kortsiktiga är att tysta Vårdförbundet. Våra medlemmar tillhör den långsiktiga planen. Man kan fundera på om det finns det några pengar kvar när den ska träda i kraft, säger Carene Bertheussen-Svensson.

I stället för avtalets 600 kronor hade hon gärna sett ett generellt påslag på 1 000 kronor per undersköterska.

När nya lönen nu dröjer till i juni är Kommunals företrädare också oroade för de långtidssjukskrivna och föräldralediga. Skälet är att Försäkringskassan inte räknar upp ersättningen retroaktivt.

Carene Bertheussen-Svensson berättar om hur fack och arbetsgivare i december skrev under ett samverkansavtal. Bara några dagar senare fick hon på omvägar höra att lönebetalningarna skulle dröja.

– Bläcket hann inte torka, säger Carene Bertheussen-Svensson.

Nu har Kommunal planer på att säga upp samverkansavtalet med Västmanlands Läns Landsting.

Landstingets förhandlingschef Marco Mattsson-Vukas förklarar att tidsplanen förskjutits på grund av den långsiktiga lönestrategin som kom till i höstas.

– Det är enbart är Kommunal som reagerat. De andra förbunden tycker att det inte är någonting konstigt. Det är många gånger som vi inte betalat ut lönen 1 april, vår skyldighet är faktiskt att lönen ska ut under avtalsåret. Ny lön gäller från första april men det betyder inte automatiskt att den ska falla ut första april, säger Marco Mattsson-Vukas.

Han tror dock att landstinget kan kompensera långtidssjukskrivna och föräldralediga om de går miste om den retroaktiva höjningen.

För Marco Mattsson-Vukas är det en nyhet att Kommunal har planer på att säga upp samverkansavtalet.

– Naturligtvis att det är bättre att ha samverkan än att ha inte ha det. Båda parter tjänar på det. Så det skulle jag beklaga.

Ombudsman Maria Hansson på enheten för arbetsrätt och kollektivavtal på Kommunals förbundskontor driver nu ärendet centralt och har kontakt med arbetsgivarorganisationen SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. 

– Det är olyckligt om det är som de beskriver, att den där arbetsgivaren på grund av ett annat fackförbund väljer att göra på det här viset.  Eftersom det är ett treårigt avtal så finns det ingen anledning för arbetsgivaren att inte vara ute i god tid. Så man borde hinna med de två sista åren. Det handlar ju om processer, säger Maria Hansson.

När Kommunal och SKL träffade det nuvarande avtalet 2013 var man överens om att i de fall fack och arbetsgivare inte är överens lokalt ska de centrala parterna diskutera med de lokala. Det har enligt Maria Hansson lett till betydligt fler arbetsgivare är klara med den nya lönen vid det datum som avtalet anger.

Men i Region Skåne får Kommunals medlemmar också vänta på de nya lönerna tills i juni. Även där sker en extra satsning på sjuksköterskorna på SUS, Skånes Universitetssjukhus. Carina Svensson, ordförande för Kommunal Malmö Sydväst tror att det kan missgynna medlemmarna.

– Det finns inte en tanke på att det här skulle tillfalla Kommunals medlemmar. Vi har ju vårt avtal, men det kan ju bli betydligt svårare att rätta till snedsitsar, säger Carina Svensson.

Även Blekinge och Dalarna prioriterar sjuksköterskorna. Men där har Kommunal inte fått några signaler om att de nya lönerna blir sena.

Ny lön

Anställda i kommun, landsting/regioner och Pactaföretag får ny lön från 1 april:
600 kronor är höjningen i genomsnitt på heltid.
20 120 kronor är lägstalönen för arbetstagare där krav ställs på yrkesförberedande gymnasieutbildning samt ett års sammanlagd anställning i yrket.
18 080 kronor är lägastalön för den som fyllt 19 år.