Fack och arbetsgivare i samtal om turordningsregler
LO och Svenskt Näringsliv ska på nytt diskutera turordningsregler vid uppsägning och anställningstrygghet för visstidsanställda. Parterna vill enas om förändringar i avtal och tänker inte kräva lagändring.
– Det krävs mod och listighet för att lyckas, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
LO tänker inte försöka dra fördel av att det sitter en socialdemokratiskt ledd regering i Rosenbad.
– Vi och Svenskt Näringsliv är rädda för ping-ponglagstiftning där det röda laget stiftar lagar som sedan ändras av det blå laget och tvärtom, säger Torbjörn Johansson.
Därför vill parterna att förändringar i arbetsrätten ska ske genom egna överenskommelser.
– Det utesluter inte att vi tillsammans kan kräva lagändringar utifrån vad vi enats om.
Svenskt Näringsliv vill på nytt diskutera turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Arbetsgivarna vill att kompetens och inte anställningstid ska vara avgörande för vilka som får vara kvar när ett företag måste minska antalet anställda.
– Vi i LO tycker inte att turordningsregler är ett problem. Men ska vi få förbättringar måste vi också ge något.
LO vill diskutera ökad anställningstrygghet för visstidsanställda.
– Vår uppfattning är att andelen visstidsanställda ökar, särskilt i kvinnodominerade branscher. Svenskt Näringsliv håller inte med oss om att det finns en sådan ökning. Därför ska vi tillsammans börja med att utreda hur verkligheten ser ut med till exempel sms-anställningar.
Torbjörn Johansson säger att LO dessutom vill diskutera problem med att bemanningsanställda hyrs in för att ersätta fast anställda.
– Det kommer att ta ett tag innan vi kan enas om förändringar i arbetsrätten. Till att börja med måste vi bygga upp ett förtroende för varandra. Det sker nu genom att våra ledningar träffas för att skapa den tillit som krävs.
Utmaningen är att också få enighet internt för eventuella förändringar.
Både hos Svenskt Näringsliv och LO är turordningsregler en viktig symbolfråga. Dessa regler diskuterades för sex år sedan i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare om ett nytt huvudavtal för spelreglerna på svensk arbetsmarknad. Dessa förhandlingar sprack utan att det blev en överenskommelse. Svenskt Näringsliv hoppade av när de inte fick gehör för sina krav.
En av de arga kritikerna i LO-leden då var Torbjörn Johansson, som på den tiden var avtalssekreterare i Byggnads.
– Vi var i första hand kritiska till att de ville begränsa strejkrätten, det gjorde oss tokiga.
Torbjörn Johansson tror att det är ett annat läge nu som kan göra det lättare att komma överens.
Dels så är risken större för att politikerna blandar sig i med lagstiftning om inte parterna kan enas. Och dels så har läget på arbetsmarknaden förändrats.
– Alla våra förbund har problem med rådande läge och tycker att vi ska försöka hitta en lösning med Svenskt Näringsliv.
Trots detta har inte Kommunal, som sitter med i LO-styrelsen, övergivit sina krav om lagändring för att öka tryggheten för visstidsanställda.
Torbjörn Johansson tycker att Kommunal måste ha rätt att driva sina krav trots beslutet att LO inte ska kräva ändrad lagstiftning.
– Men det är klart, det finns väl en gräns för när förbundet i ett sådant läge kommer på kant med sig själv.
Privattjänstemännen inom PTK försökte för ett par år sedan enas med Svenskt Näringsliv om ett omställningsavtal med ökad trygghet för dem som sägs upp. Det rann ut i sanden, bland annat därför att parterna inte kan enas om nya regler vid uppsägning.
Nu ska LO på nytt försöka bli överens med Svenskt Näringsliv om arbetsrätten. Torbjörn Johansson betonar flera gånger att detta kommer att ta tid.
– Det kommer att krävas mycket av båda parter. Därför kan vi inte springa iväg för snabbt så att vi snubblar innan målsnöret, säger han.