Leighs nya film heter kort och gott ”Mr Turner” och den börjar med en panorering av en alldeles sagolik solnedgång. Vi får följa solens gång och hur två flamländska kvinnor långsamt promenerar mot kameran. Och mot William Turner själv som till slut syns nere i hörnet avmålande hela den sagolika kvällen.

I rollen som Turner ser vi Timothy Spall. Han har tidigare varit med i flera av Leighs filmer och på cv:t syns också rollfiguren ”Wormtail” i Harry Potter-filmerna. När Spall nu skulle spela William Turner läser jag på internet att han ägnade två år åt att lära sig måla. Jag frågar Mike Leigh om det verkligen stämmer.

– Det är definitivt sant. Om man ska spela Turner i en film är det det minsta man kan göra. Idén att han inte skulle ha lärt sig måla är ju rent löjlig. Om du ska spela racerförare förväntar man sig att du ska lära dig att köra bil.

Citatet säger kanske något om den noggrannhet och de hårda krav med vilka Leigh närmar sig sitt filmskapande. Men det måste också sägas att ”Mr Turner” skiljer sig en hel del från hans tidigare filmer. Här skildras konstnärskretsar och högadel, ja till och med drottning Victoria passerar förbi.

Vi är långt från den minnesvärda körskolläraren Scott i filmen ”Happy-Go-Lucky”. Men Mike Leigh själv vill inte kännas vid att den nya filmen skulle vara ett steg mot en annan värld.

– Jag har inte närmat mig den här filmen genom att säga att nu ska jag göra en film som inte handlar om arbetare. Jag är mycket mer intresserad av det faktum att vi alla är människor. Det som är angeläget för mig är att göra filmer om vanliga människor och till syvende och sist är vi alla vanliga människor. Det här är en film om en man med en fantastisk talang, men han är inte född med silversked i mun.

När KA får träffa Mike Leigh är det hans sjätte intervju i rad på ett intetsägande hotellrum i ett gråmulet Stockholm. Humöret är nere på noll, det är tydligt. Filmens mr Turner kommunicerar ofta med surmulna grymtningar och jag tycker mig se tydliga likheter med den buttre mannen framför mig i intervjufåtöljen. Är ”Mr Turner” i själva verket en film om Mike Leigh själv?

– Om det är en film om mig själv så slog det mig i så fall aldrig. Jag är inte intresserad av att göra sådana filmer. Men visst: På ett sätt kan man säga att jag här snurrar runt kameran och visar vad vi gör, vi som på ett eller annat sätt är konstnärer, som underhåller folk.

Men frågan är om Mike Leigh offrat sig så hårt för konsten som Turner gör när konstnären i en av filmens mer minnesvärda scener surrar fast sig själv vid en mast under en snöstorm för att så trovärdigt som möjligt kunna skildra den.

– Det är själva kärnan i den här filmen, att Turner verkligen gjorde det. För det här är en film om arbete, en film om någon som är seriös med vad han gör. Som sträcker sig så långt det går för att göra sitt arbete så sanningsenligt som möjligt. Man kan inte gå längre.

Fotnot: Filmen Mr Turner har premiär på juldagen. Läs recensionen här.

ID. Mike Leigh

Född: 1943 i Manchester.
Säger Nationalencyklopedin: ”Hans filmer utmärks av skarpsynt social och politisk iakttagelse i ett samhällskritiskt perspektiv.”
Filmer i urval: Hemligheter & Lögner (1996), Vera Drake (2004), Medan åren går (2010).

William Turner

Levde: 1775–1851.
Säger Nationalencyklopedin: ”Hans intresse var framför allt inriktat på färgen och dess uttrycksmöjligheter beträffande landskap, atmosfär och naturfenomen.”