Hur känns det att få priset?

– Väldigt hedrande men i början var det mest en chock. Som facklig jobbar man på och försöker förbättra och i Kommunal är det främst för kvinnor. Det kändes bra att få den uppmärksamheten. För mig har det varit viktigt att slåss för att kvinnor ska få en bra arbetsmiljö, det är en rättighet.

Ur motiveringen: ”Johan Karlsson har under sina år som förtroendevalt huvudskyddsombud i Karlskoga kommun arbetat för att stärka kvinnors arbetsmiljö. Johan har med fakta belyst skillnader mellan mäns och kvinnors arbetsmiljö, ställt krav till politiker och chefer samt bidragit till en konstruktiv samverkan mellan fack och arbetsgivare.”

Hur har du arbetat för att stärka kvinnors arbetsmiljö?

– Allt ifrån att få i gång tillbudsrapportering som är oerhört viktigt för att påtala att det är tufft. Skyddsronder var viktigt att vara med på och att jobba för att få ersättning för förslitningsskador. I en manlig bransch om ett finger försvinner är det självklart att det är en arbetsskada, men en kvinna som har burit runt och tröstat barn i många år – då är det tack och hej.

Du får 10 000 kronor att köpa konst för, vad ska du köpa?

– Det har jag inte bestämt än. Något symboliskt, det finns så mycket konst och jag har inte riktigt pejl på det så det blir något nytt att utforska.

Du är ju lite av en KA-kändis som medverkat i tidningen flera gånger. Nu har du slutat som huvudskyddsombud för Kommunal, vad gör du i stället?

– Jag är regionalt skyddsombud eller arbetsmiljöombudsman på Seko. Jag är ju barnskötare och fritidsledare i grunden men har jobbat med arbetsmiljöfrågor i sex, sju år och brunnit för det. Jag har inte varit anställd i Kommunal utan förtroendevald och fick tips om att söka anställning på Seko. Så nu jobbar jag helt med arbetsmiljö.

– Får man passa på att önska alla kommunalarna en god jul? För man saknar ju alla kommunalare. God jul och gott nytt år!

Jämställdshetspriset

  • Karlskoga kommun delar varje år, sedan 2008, ut ett Jämställdhetspris.
  • Syftet är att uppmärksamma en person, grupp, organisation eller ett företag som arbetar aktivt för att öka jämställdheten i Karlskoga.