Per-Anders Larsson.

Var kommer initiativet ifrån?

– Vi gjorde ett arbetsplatsbesök på ett av våra äldreboenden i Skövde, och det föll sig inte bättre än att personalen där utmanade oss att samla in pengar. Det kunde vi inte gärna neka till så det var bara att köra.

Och hur kommer Sällskapet Jultomtarna att använda pengarna?

– De arbetar för att ordna en bra jul för familjer som inte har råd med julklappar och julmat. Så det känns som att pengarna går till en väldigt bra sak. För många barn kan det vara tufft att komma tillbaka till skolan efter lovet och få frågan ”Vad gjorde ni på julen?”. Man kanske inte har något alls att berätta.

Nu utmanar ni andra fackförbund att göra samma sak?

– Ja, absolut. Andra fackförbund och även Kommunal i andra delar av landet. Vi är ju ute lite i sista stund och har inte fått så stor respons än vad jag känner till. Men man kan alltid hoppas att det kommer in här sista dagarna.

Fortsätter ni med det här nästa år?

– Det tror jag definitivt att vi gör. Det känns som en bra grej att skänka pengarna i stället för att köpa saker till oss själva. Vi är ju ändå vuxna allihop i styrelsen. Det där med julklappar är inte riktigt lika viktigt för oss längre.