– Hade jag inte varit med i facket hade jag aldrig fått ut pengarna, säger Jan-Olov Süstler som jobbar på räddningstjänsten i Bollnäs.

Det var 2012 som Jan-Olov Süstler skadade sin framtand. Han var rökdykarledare under en övning och skulle kasta ut slangen när den snärtade tillbaka och kopplingen träffade framtanden.

– Det blev en rejäl smäll och läppen sprack, berättar Jan-Olov Süstler som genast kände att ena framtanden var lös.

Tanden fick dras ut och Jan-Olov Süstler blev tvungen att slipa ner tänderna bredvid och sätta dit en rad nya. Räkningen från tandläkaren gick på drygt 8 000 kronor, en kostnad han nu får ersättning för från den statliga arbetsskadeförsäkringen efter en dom i förvaltningsrätten. Men inte utan kamp.

– Jag fick först hjälp av min arbetsgivare att ansöka, men fick vi avslag. Då pratade jag med sektionen och de ordnade så att jag fick jag kontakt med förbundet i Stockholm, säger Jan-Olov Süstler.

Försäkringskassan ansåg att Jan-Olov redan innan olyckan hade så dåliga tänder att det inte krävdes så mycket för att framtanden skulle skadas. Enligt Jan-Olov själv hade han inga problem med tanden fram till olyckan. Men den var lagad – efter en annan olycka på jobbet flera år tidigare.

– Jag ramlade på hockey bockeyn på jobbet, gjorde en volt och smällde i tanden.

Kommunal tog fram ett intyg från Jan-Olovs chef om vad som hände i samband med olyckan och ett läkarutlåtande som bekräftade att det var olyckan som skadat tanden. Med hänvisning till ett tidigare fall som gått till Högsta förvaltningsdomstolen, pekade facket också på att medlemmen var försäkrad i befintligt skick.

– Ibland har Försäkringskassan lite för mycket fokus på tillståndet innan olyckan. Men även om man behöver vård innan olycksfallet så är man försäkrad i befintligt skick. Det var lite av tanken med arbetsskadeförsäkringen när den infördes, att den skulle skilja sig från en privat försäkring och täcka alla försäkrade i de tillstånd de är, säger Kommunals förbundsjurist Plillip Eldon.

Jan-Olov Süstler ska nu söka ersättning från AFA Försäkring för lidandet.

Han har börjat vänja sig vid sina nya tänder, även om det känns att han har nya påklistrade.

– Det har fått en att fundera på hur vi kan ha så dåligt skydd på jobbet. Jag tycker att arbetsgivaren skulle ha bättre försäkringar. Om jag inte fått hjälp av facket hade jag ju inte fått någon ersättning.

Vad gör jag om jag får en arbetsskada?

  • Berättat det för sin arbetsgivare eller arbetsledare, de har skyldighet anmäla det till Försäkringskassan som har hand om den statliga arbetskadeförsäkringen. Prata också med ditt skyddsombud om anmälan.
  • Den täcker i huvudsak ersättning för förlorad inkomst, upp till ett tak. Men du kan även, som i Jan-Olovs fall, få ersättning för tandvårdskostander.
  • Arbetsskadan kan vara en sjukdom som har uppstått på grund av arbete. Den kan också bero på olycksfall på arbetsplatsen eller på olycksfall som inträffat på väg till eller från arbetet. Försäkringen gäller även praktikanter.
  • Jobbar du på en arbetsplats med kollektivavtal har du även en facklig arbetskadeförsäkring och ska göra en anmälan till AFA Försäkring. Försäkringen kallas för TFA (privatanställda) respektive TFA-KL (kommun och landstingsanställda och Svenska kyrkan). Du kan då få ersättning för lidandet.

Källa: Kommunal, Phillip Eldon. Försäkringskassan

ID. Jan-Olov Süstler

Ålder: 55.
Yrke: Brandman.
Familj: Fru och två utflugna barn, två bonusbarn och två barnbarn.
Bor: Villa i Bollnäs.
Inkomst: 27 500 kronor (330 000 i årsinkomst).