Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO, säger till Svenska Dagbladet att undersökningen bekräftar TCO:s bild av arbetslivet.

– Ungdomsarbetslösheten beror inte på att unga är lata. Många unga har höga ambitioner, de vill jobba och ha stimulerade jobb där man utvecklas. De vill också ha trygghet och fasta anställningar. De är samtidigt även väldigt flexibla och är beredda att flytta exempelvis.

Tusen personer mellan 16 och 30 år i Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel har intervjuats. Fler än åtta av tio vill ha ett fast jobb med bra lön och bra arbetsmiljö. Nästan hälften (48 procent) är beredda att jobba övertid eller helger för att få det jobb de vill ha.

TCO oroas av att sex procent säger sig kunna offra sin fysiska hälsa för att få ett bra jobb. Det är inte en sund inställning och risken är att unga förväntas jobba stenhårt, säger Samuel Engblom till Svenska Dagbladet.

Rapporten ”Generation Jobb” har företaget Insight intelligence gjort på uppdrag av Arbetsmiljöverket, TCO med flera.