Vad är syftet med Innovationslussen?

– Att ta vara på de idéer och den kunskap som finns hos vårdpersonal. Det finns så enormt mycket bra tankar och idéer hos våra medarbetare och de vill vi göra något av.

Vad gör en idétransportör?

– Vårdpersonalen skickar in sina idéer via vår webbsida och sedan delar vår koordinator ut idéerna till oss idétransportörer som sitter i olika delar av Västra Göralandsregionen. De idéer som kommer från personal på Sahlgrenska sjukhuset hamnar hos mig och min kollega. Vi ser till att träffa personen och diskutera vidare.

Vad händer sedan?

– Vi tittar på hur man kan utveckla idén. Kan det till exempel utvinnas en produkt? Det är en ganska lång process att förverkliga en idé på det här sättet, men vi kan hjälpa till med kapital och kontakter med företag och har även jurister kopplade till oss.

Har ni förverkligat några av idéerna?

– Ja, det har vi absolut. Vi har till exempel en ögonspolplatta som används på ögonkliniken för att patienterna ska slippa bli blöta när de behöver spola ögonen. Den är jätteenkel, men väldigt funktionell. Bara ordet innovation kan ju låta stort och krångligt, men det är ofta det lilla enkla som i slutändan blir en väldigt bra grej.