Kostnaden för ett extraval är enorm. Kalkyler visar att det kommer att kosta över 200 miljoner kronor när svenskarna går till val igen i mars 2015. Men pengarna är bara en del i denna politiska soppa. Vad extravalet också visar är att de politiska partierna i vårt land i dagsläget inte klarar av att samarbeta över blockgränserna. I stället tycks mycket tid och energi gå åt till pajkastning. Kanske krävs ett extraval för att gå från pajkastning till att i stället ta ansvar för Sverige.

För kommunalarna har det uppkomna politiska läget redan haft effekt. Eftersom regeringen Löfvens budget inte gick igenom innebär det att flera viktiga förändringar inte blir verklighet under det närmaste året.

Vad som händer sedan får valresultatet den 22 mars utvisa. I stället blir det till en början Alliansregeringens budget som kommer att vara den som gäller. Det innebär bland annat att höjningen av a-kassan, avskaffandet av Fas 3 samt mer pengar till äldreomsorgen inte blir verklighet under 2015.

Kommunals ordförande Annelie Nordström tycker att ett extraval var det bästa som kunde hända i den uppkomna situationen. ”Vi hade ju velat att alla de positiva saker som fanns i den rödgröna budgeten hade genomförts. Men i den här situationen var ett extraval det bästa. Jag hade självklart annars välkomnat 5 000 nya undersköterskor i äldreomsorgen, jag hade unnat de arbetslösa höjt tak i a-kassan, jag hade välkomnat traineejobben. Nu blev det inte så”, sade hon till KA efter beskedet om nyval.

Annelie Nordström menar att Kommunal är redo för en ny valrörelse och att man i den kommer att satsa på att framför allt lyfta fram välfärden. Kanske kommer Kommunal då också att betona att det är viktigt med en handlingskraftig regering som kan ta ansvar för landet.

Mycket är fortfaranade oklart, men en sak står fullkomligt klar. Nu behövs mer än någonsin en stark regering som får chansen att visa vad de vill uppnå med sin politik. Den 22 mars är det ditt val som avgör vilket Sverige du vill se under de närmaste åren. Använd din röst!