– Vi ska ha överläggningar med Kommunal i morgon (den 12 december) men vår inställning är att han ska få underrättelse om avsked. Det är en tydlig markering från oss om hur allvarligt vi ser på det här säger Eva Jacobsson, HR-chef hos förarens arbetsgivare, trafikföretaget Veolia, affärsområde Göteborg.

Marcus Sjömark, ordförande vid Kommunals trafiksektion i Göteborg, vill inte kommentera det enskilda ärendet men är kritisk mot att arbetsgivarsidan så snabbt slår ner på händelser som gäller enskilda förare.

– Då går man ut och säger att man är oroliga för resenärernas säkerhet. Men om det är en busshållplats som är rent trafikfarlig, då sitter man inte och skriker jättehögt över säkerhetsaspekterna. Så fort det handlar om en chaufför så är man jättesnabba med att uttala sig, säger han.

Västtrafik, som är huvudansvariga för busstrafiken i Västsverige gick omgående ut och fördömde förarens agerande, efter att SVT:s Västnytt publicerat filmen. Busschef Attila Ungvari, uppmanade till och med andra passagerare att filma bussförare, som använder sin mobil under körning.

– Annars kan det vara svårt att leda i bevis att något sådant här har hänt, säger han och hävdar att problemet med bussförare som använder mobiltelefoner under körning är utbrett.

– Vi har fått in jättemycket synpunkter från passagerare om att det här är ett problem hos flera bussföretag.

När du säger jättemycket synpunkter, kan du specificera det?

– Jag kan inte ange någon siffra men jag har fått väldigt mycket mejl och jag har läst alla kommentarer på olika forum.

Vad säger du om kritiken från facket, att det är bara när det gäller enskilda förare som ni är snabba med att reagera?

– Jag kan inte hålla med om det. När vi får in synpunkter så reagerar vi.

Att Västtrafik uppmanar passagerarna att filma förarna möter också stark facklig kritik.

– Var går gränsen för när de ska filma oss? Förarna känner redan i dag att det är obehagligt med all övervakning och kontroll. Jag tror inte att de höga cheferna på kontoret skulle ha lust att bli filmade när de jobbar, säger Kommunals Marcus Sjömark.

Västtrafiks Attila Ungvari, har ingen förståelse för att detta skulle kunna uppfattas som obehagligt.

– Om föraren bara följer de regler vi har så finns det ju ingen anledning att filma, säger han.