Den nya rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad har lovat att stärka den kommunala välfärden och har återtagit två vård- och omsorgsboenden i kommunal regi i stället för att förlänga avtalen. Tidigare i veckan skulle Södermalms stadsdelsnämnd ta ställning till om ytterligare fyra boenden skulle återtas i kommunal regi, men man bestämde sig för att förlänga avtalen, skriver Södermalmsnytt.

Ett av boendena, Bergsunds vård- och omsorgsboende, har fått facklig kritik för arbetsmiljön. Äldre- och personalborgarrådet Clara Lindblom (V), bojkottade en prisutdelning där boendet fick ett kvalitetspris för bästa äldreboende. Men trots signalerna om en dålig arbetsmiljö förlängs avtalet med ägaren Temabo AB.

– Vi har landat i en samverkansmodell med Temabo som systematiskt och tillsammans med personalen nu kommer att ta tag i sitt arbetsmiljöarbete, säger Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Den nya samverkansmodellen kommer enligt Anders Göransson ge ett större fackligt inflytande. En oberoende utredning ska göras av den psykosociala arbetsmiljön.