”Nattissatsningen” i budgeten möttes av jubel från Kommunals ordförande Annelie Nordström. Men sen Sverigedemokraterna fällt den rödgröna budgeten i riksdagen i början av december, innebär det att de aviserade 80 miljoner kronorna nästa år i stimulansbidrag från staten till kommunerna, stannar vid redan beslutade 31 miljoner kronor. Ett beslut som fattades av den borgerliga alliansregeringen.

Om de rödgröna vinner extravalet i mars kommer den utlovade satsningen att genomföras så fort som möjligt, enligt uppgift från utbildningsdepartementet.

– Regeringens målsättning är att det inte ska handla om vilken kommun man bor i om man kan få en omsorg av bra kvalitet också när föräldrarna jobbar kväll eller natt, sade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till Kommunalarbetaren i samband med att budgeten presenterades i höstas.