– Jag tackar för förtroendet och känner mig väl rustad för att ta mig an ett viktigt uppdrag, sade Anna Kinberg Batra vid en pressträff i går (den 9 december).

Fredrik Reinfeldt har varit partiledare för Moderaterna sedan 2003, men meddelade att han skulle avgå på valnatten i september, när det stod klart att den borgerliga Alliansen förlorat valet.

Kinberg Batra är 44 år, och har i princip varit politiker i hela sitt vuxna liv. Hon har suttit i riksdagen sen 2000. I dag är hon Moderaternas gruppledare i riksdagen samt ekonomisk-politisk talesperson för partiet. 1998 blev hon allmänt känd när hon i en teveintervju plötsligt sade att ”stockholmare är smartare än lantisar”, ett uttalande hon senare bett om ursäkt för.

Moderaternas val av partiledare sker vid en extrastämma i Stockholm den 10 januari 2015. Om Anna Kinberg Batra väljs har hon två och en halv månad på sig att försöka övertyga väljarna om att hon bör bli Sveriges första kvinnliga statsminister efter extravalet den 22 mars.