Skillnaderna mellan rika och fattiga blir allt större. På 80-talet tjänade de tio rikaste procenten av befolkningen i OECD-länderna 7 gånger så mycket som de tio fattigaste procenten. Nu ligger siffran på 9,5 gånger så mycket.

Men de ökade inkomstskillnaderna leder inte bara till sociala orättvisor, de påverkar även ländernas tillväxt negativt. Det slår OECD fast i en ny rapport. Orsaken tros vara att människor som har det dåligt ställt får sämre möjligheter att utbilda sig.

Michael Förster, analytiker på OECD, säger i en intervju med Sveriges Radio att resultaten visar att det inte nu inte bara finns sociala och etiska, utan även ekonomiska argument för att det inte är bra med stora inkomstskillnader.

Enligt rapporten är Sverige ett av de OECD-länder där inkomstskillnaderna växt snabbast sedan 1985. Man uppskattar att den svenska tillväxten skulle kunnat vara en femtedel högre om inkomstskillnaderna inte ökat.