– Personalen är så förtvivlad att det är några som inte är kvar, man mår dåligt på jobbet och får inte in vikarier. När man vet att man ska jobba där så vill man inte komma, säger Jessica Almroth, Kommunals huvudskyddsombud i Norrköping.

Hon säger att arbetsgivaren har gjort en bra handlingsplan men att den inte har efterföljts, så därför valde hon till slut att anmäla kommunen till Arbetsmiljöverket.

– Jag tyckte att man kunde begränsa besökstiderna, att man får besöka sina anhöriga en viss tid och då får man också ta hand om honom eller henne, men det fick jag inget gehör för, säger Jessica Almroth.

Enligt kommunens vård- och omsorgsdirektör så finns det en bra dialog med de anhöriga och de har lovat att för ett tag hålla sig borta från den boendes lägenhet när personalen är där. Men Jessica Almroth är skeptisk.  

– Jag brukar säga att allt har en smekmånad. Jag vet att man har haft det här samtalet förut med de anhöriga utan att det har hjälpt och jag känner att hur länge ska det här få hålla på? Det är ingen som har satt ner foten, säger hon.

Nu inväntar hon svar på om Arbetsmiljöverket kommer att vidta några åtgärder.