– De har ju räknat upp budgeten lågt tidigare också, kanske med två och en halv procent och så. Men nu är det ju ännu lägre. Och det i ett läge där det redan är så effektiviserat som det kan bli, säger Kommunals sektionsordförande Susanne Dahlqvist.

Fackförbundet Vision och lärar- och akademikerfacken har anledning att vara bekymrade inför löneförhandlingarna till våren då flera av avtalen är sifferlösa. Men Kommunals löneutrymme i avtalet på 600 kronor (motsvarade ungefär 2,7 procent när avtalet blev klart 2013) i genomsnitt, för 2015, kan inte kommunen förbigå.

– Vi har ju vårt på det torra vad gäller nivåerna, säger Susanne Dahlqvist.

Facken har kallat de politiska partierna till en hearing i veckan (den 10 december) men den blir inte av eftersom partierna i den styrande borgerliga alliansen tackat nej.

KA har sökt, men inte lyckats få tag i kommunstyrelsens ordförande, Leif Gripestam (M).

Folkpartiets Eva Wittbom är 1.e vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Jag fick höra att den här hearingen skulle handla om lärarnas löner. Jag visste inte att det handlade om budgeten. Men det är ju inte vi politiker som förhandlar om lönerna, vi ser till att det finns resurser, säger hon.

Men ser ni verkligen till att det finns resurser när ni räknar upp kostnaderna för verksamheten så pass lågt?

– Ja då, dessa pengar ska räcka till.

Centerns kommunalråd Annica Nordgren tycker inte heller hon att det finns anledning till oro.

– Vi har legat lågt även andra år. Jag tycker inte att man ska vara orolig, en budget är en budget, säger hon.

Kommunals Susanne Dahlqvist beklagar att det hela blev inställt.

– Det är jättetråkigt. Medlemmarna skulle ha kunnat fråga hur de hade tänkt att verksamheten ska bedrivas.

Att Kommunal vill slå larm handlar också om att kommunen i budgeten aviserar att hälften av de ökade kostnaderna på en procent ska tas genom effektiviseringar av verksamheten.

– De anställda har redan en tuff arbetsmiljö så det finns inget utrymme att spara mer. Vi måste protestera på något sätt, säger Susanne Dahlqvist.

Hon påpekar att detta inte bara drabbar den kommunala verksamheten i det genomprivatiserade Täby. De privata utförarnas verksamhet är i hög grad beroende av pengarna de får från kommunen.

Hur går ni vidare nu när det inte blev någon hearing med politikerna?

– Vi har bestämt för oss att vi återkommer sedan i vår när det här blir verklighet. När det blir diskussion om löneökningarna. Men jag tror att det kommer att bli svårt för kommunen att inte ge andra löneökningar när till exempel undersköterskor får det, säger Susanne Dahlqvist.