– Jag vågar inte säga så mycket ännu. Det är ett rörigt läge och vi jobbar så fort vi kan. Folk räknar för brinnande livet på min avdelning, säger Bettina Kashefi, chefsekonom vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

I morgon (den 5 december) eller senast efter helgen räknar hon med att SKL ska kunna presentera en analys.

Att det brinner i knutarna beror på att budgetarna för nästa år klubbas just i dessa dagar  i kommunsektorn.

– Att nu alliansens budget gått igenom kan säkert innebära att man får gå in och göra vissa ändringar. Ta satsningarna på lärarna och äldreomsorgen till exempel. Men som sagt vi kan inte säga så mycket ännu, säger Bettina Khashefi.

Även det osäkra läget i stort kan ha inverkan på företagens vilja till nyanställningar, som i förlängningen kan påverka skatteintäkterna för kommuner och landsting.

Stora delar i budgetförslagen berör just kommunsektorn. Skolan, äldreomsorgen och sjukvården är tre områden där den rödgröna budgeten skulle gett mer resurser, även om skillnaderna inte är jättestora.