– Det här är inte det enda vi gör i budgeten utan vi har också avsatt 70 miljoner kronor för låglönesatsningar, som då kommer Kommunals medlemmar till del, säger Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholm.

Kommunals sektion för de anställda i skolan, i Stockholm, har under hösten drivit kravet att även barnskötare, elevassistenter, vaktmästare med flera ska omfattas av lönelyftet, som beslutades om redan i somras, när den borgerliga alliansen styrde Stockholm.

Sammanlagt 574 av Kommunals drygt 2 000 kommunanställda medlemmar på skolområdet i Stockholm, har skrivit brev till Olle Burell, där man kräver den tvåprocentiga löneökningen i rättvisans namn och ett personligt svar från skolborgarrådet.

I eftermiddag (den 3 december) träffar sektionen skolborgarrådet för att trycka på ytterligare en gång i ämnet.

– Detta är ett rättvisekrav. Kommunals medlemmar gör ett jättejobb ute i verksamheterna, säger Ingvar Jordås ordförande i Kommunals sektion för Skola-service.

Olle Burell, säger att han respekterar Kommunals krav men försvarar samtidigt satsningen på lärargrupperna.

– Det är Kommunals fulla rätt att uttrycka sitt missnöje. Men man måste ibland kunna göra riktade satsningar utan att en positiv åtgärd ska ses som en negativ åtgärd från någon annan grupp.

Den nya röd-grön-rosa majoriteten (S, V, MP och FI) i Stockholms stad fick ärva den här frågan från den borgerliga alliansen, som i somras beslutade om löneökningen, helt utanför ordinarie lönerevisioner.

Den 15 december fattar utbildningsnämnden i Stockholms stad beslut och höjningen ska gälla retroaktivt från den 1 juli 2014.

I princip omfattas även de privata verksamheterna av vallöftet från Alliansen, men där kan inte kommunledningen styra att den höjda skolpengen ska gå just till löneökningar, på samma sätt som för kommunanställd skolpersonal.

Olle Burell, kommer att svara på de 574 breven från kommunalarna. Han vill inte redan nu gå in på hur de 70 miljoner kronorna i låglönesatsningar ska fördelas.

– Det är sådant vi får diskutera med Kommunal så småningom.