Varför får du priset?

– Jag har arbetat på KTC på Karolinska sjukhuset i snart femton år och tagit fram en massa ideér som använts för att utbilda vårdpersonal. Min senaste uppfinning är en rektoskopimodell som läkarstudenter kan använda när de tränar på att undersöka och diagnosticera tarmsjukdomar. Sedan har jag utarbetat en massa andra uppfinningar genom åren inom flera olika områden, bland annat en förflyttningsbar syrgasvägg som just nu står på Tekniska museet i Stockholm.

Hur kom det sig att du började uppfinna saker?

– Jag är i botten undersköterska och när jag arbetade på Danderyds sjukhus var det problem med att så många kuddar försvann. Alla klagade men ingen gjorde något åt det. Jag funderade lite och kom på en del olika lösningar, bland annat en kudde som kunde fästas med kardborreband i madrassen. Sedan har det fortsatt med en massa olika uppfinningar och lösningar på problem som uppstått i arbetet.

Hur känns det att få priset?

– Det är jätteroligt. Priset har delats ut sedan 1993 men det här är första gången det går till någon som inte är läkare, så det känns unikt.

Vad ska du göra för prissumman på 25 000 kronor?

– Jag ska ladda batterierna. Det har gått mycket tid och pengar till att ta fram olika produkter och det har blivit för lite semester de senaste åren.