Det kallas den andra vågens digitala revolution, den första skedde i slutet av 1990-talet, och handlar om allt från smarta telefoner till ökad handel på nätet och forskning som utvecklar förarlösa bilar. Det är Dagens Nyheter som skriver om en rapport från Swedbank med namnet ”Diginomics – nya ekonomiska drivkrafter”.  Där påpekas att Sverige kommer påverkas mer av utvecklingen än många andra industriländer eftersom vårt land ligger så pass långt fram med digitala satsningar.

Rapporten lyfter fram forskning som spår att 53 procent av svenska yrken kommer att ersättas av digital teknik inom en tjugoårsperiod. De jobb som försvinner finns bland annat inom handel och administration. Arbeten som kräver mänsklig närvaro, som undersköterska eller städare, är däremot inte hotade, skriver DN.

Redan i dag är klyftan mellan välutbildade och lågutbildade stor. Av de universitetsutbildade är cirka fem procent arbetslösa, medan 20 procent av dem utan gymnasieexamen saknar jobb.