Grattis! Hur känns det att ha tagit VM-silver i matlagning?

– Det känns fantastiskt bra. Efter ett par timmar sjönk det in och man blev väldigt glad och stolt.

Varför tror du att ni fick silvermedalj?

– Vi gjorde några missar, bland annat att vi ställde en kartong på en bänk och inte hade skrivit datum på alla våra saker. Hade vi inte missat det här så hade vi fått guld. Vi siktade på guld. Men jag tror helt enkelt att vi inte är så pjåkiga, det svenska kommunala köket. Det finns mycket kunskap där. I vår kategori var det andra storkökslag, bland annat från ett svenskt företag och ett tyskt militärkocklag, men vi var det enda skolkocklaget i hela tävlingen.

Vad lagade ni som föll juryn i smaken?

– Alla skulle laga fem rätter: en soppa, en kötträtt, en fiskrätt, en vegetarisk och en dessert. Vi lagade bland annat kycklingsoppa med smak av kanel, persilja och tomat, korianderfylld laxrulle med wasabiremoulad och cheesecake gjord på vit choklad och saffran med pepparkaksbotten.

Tror du att det här kan bidra till ett bättre rykte hos skolkockar och skolkök?

– Jag vet att det betyder jättemycket. Vi har jättemycket stöd hemifrån, ute i köken. Vi sätter väldigt mycket fokus på att skolköken ska locka till sig yngre människor som vill laga mat. Att det inte ska vara självklart att gå till restaurang utan att man kan gå till kommunala kök och laga kul mat.

Vad är nästa utmaning för skolkockslandslaget?

– Det är OS  i Erfurt 2016.

Ska ni vinna då?

– Det ska vi.