”Frihet bakom galler” handlar om kvinnoavdelningen på fängelset Takhar i Afghanistan. Kommunalarbetaren har tidigare intervjuat regissörerna Maryam Ebrahimi och Nima Sarvestani. Ebrahimi och Sarvestani tillbringade över ett halvår i fängelset för att skildra kvinnorna där.

Emmy-priset brukar kallas tevevärldens svar på Oscar och har delats ut sedan 1949.

– En viktig anledning till att jag och regissören Nima Sarvestani gjorde filmen var att försöka förändra lagstiftningen i Afghanistan och förbättra kvinnornas situation, säger Maryam Ebrahimi i ett uttalande och fortsätter:

– Jag vill tillägna det här priset till alla kämpande afghanska kvinnor och särskilt de modiga personer vi fick förtroendet att skildra i filmen.

Just nu jobbar filmarna med att skildra en av kvinnorna, Sara Ghulam Ghaws, som de hjälpte till Sverige. KA har gjort ett reportage också om henne.

Filmen ”Frihet bakom galler” finns att se på SVT Play.