Fackförbundet Tehy, som organiserar främst sjuksköterskor, varslade om strejk i slutet på oktober. Klockan 14 på torsdagen bröt strejken ut och de 380 medlemmarna tågade ut från sjukhuset i samlad trupp i strejkvästar och med plakat i händerna, visar bilder från Svenska Yle

Konflikten handlar om att Ålands landskapsregering inte har velat förhandla om anställningsvillkoren, där personalen bland annat kräver höjda löner. Sedan april saknar sjukhuset kollektivavtal och förhandlingsläget har varit låst sedan i juni, skriver Tehy på sin hemsida.

Facket har sagt nej till att skyddsarbete får utföras ändå, alltså att nödvändig vård inte ska omfattas av strejken. Därför har nästan samtliga patienter som inte har kunnat åka hem fått flyttas till andra sjukhus. Gravida kvinnor kan tvingas åka till Åbo eller Uppsala för att föda.

Förhandlingar pågår under fredagen och båda parter har uttalat sig och sagt att de hoppas att strejken blir kort.