– Det går väldigt bra. Den 19 november har vi fått nära 2 000 nya medlemmar sedan 1 november, Så vi ligger bättre till än planen för att nå målet 10 000 nya medlemmar sista december.

Hur gör ni för att värva så många nya medlemmar?

– Varje sektion i Kommunal ska under november och december begära ut anställningsavtal över samtliga anställda. De som inte är medlemmar rings upp av sektionen för att erbjudas medlemskap. Vi har fokus på visstidsanställda, ”Våga fråga en visstidsanställd”. Men alla som inte är medlemmar rings upp.

Vad är det för bra argument ni har för att få någon att vilja gå med i Kommunal?

– Argumenten för att vara med kan vara många. För de allra flesta tänker jag att det handlar om att få vara med och påverka sitt arbete och sin arbetsplats. Jag brukar säga att går du med i Kommunal så går du med i ett kollektiv som är solidariskt och ställer upp för varandra.

– Men ofta räcker det med att bara ställa frågan ”Vill du gå med i Kommunal”. Det har visat sig att många som är oorganiserade inte har blivit medlemmar därför att ingen tidigare har frågat om de vill vara med.

Varför har ni extra fokus på att värva visstidsanställda?

– Därför att de ofta hoppar runt mellan olika arbetsplatser och då inte får frågan om medlemskap i Kommunal. Det är en grupp som det inte är lika självklart för att gå med i facket eftersom de ofta inte vet hur länge de får jobba kvar. Vi tycker att det är viktigt att visstidsanställda organiserar sig fackligt.

Hur många nya medlemmar har ni värvat under året.

– Vi har värvat 40 000 nya medlemmar sedan årsskiftet.