– Det här handlar både om ens eget välmående och om anhörigas. Vi tror att det kan vara ett väldigt stöd att känna att ”det här var precis hur min mamma ville ha det”, säger undersköterskan Jennie Sohlström Hälla som tillsammans med arbetskamraten Marita Grell står bakom webbtjänsten minegenvilja.se.

Till vardags arbetar de på ett äldreboende och idén till webbtjänsten föddes på jobbet. Jennie och Marita hade flera gånger pratat om hur svårt det var att veta hur dementa patienter ville ha det med olika detaljer i sin omvårdnad och hur värdefullt det skulle vara att ha tillgång till någon form av dokumenterade önskemål.

De lekte under flera år med tanken på att skapa ett forum där man kan lämna information om hur man vill ha det den dag man inte längre kan föra sin egen talan, men det var först för ett år sedan som de gjorde verklighet av planerna. Med hjälp av en gammal vän till Jennies familj som själv är van företagare och var villig att gå in som finansiär fick de möjlighet att starta upp sitt företag. Jennie och Marita sökte sedan så kallat innovationsstöd och har i dagsläget beviljats 100 000 kronor för att kunna genomföra sin idé.

På webbtjänsten, som lanseras under december, kan man skapa en profil där det går att föra in uppgifter om sig själv. Såväl stora som små ting behandlas – allt från information om bankkontonummer, musiksmak och allergier till ställningstagande för eller mot donation och önskemål om begravning. Man kan också ladda upp viktiga dokument, bilder, filmsnuttar eller personliga brev till anhöriga. Tanken är även att delar av informationen ska kunna skrivas ut och lämnas till vårdpersonal för att möjliggöra så god vård som möjligt.

Uppgifterna kan endast nås via inloggning med bank-id eller personlig kod och kommer bara kunna ses av anhöriga som godkänts av personen som upprättat profilen. Kostnaden för att ha en profil på webbtjänsten kommer ligga på runt 35 kronor i månaden

– Det har varit viktigt för oss att hålla kostnaden på en låg nivå. Det här ska vara något som alla har råd med, menar Jennie Sohlström Hälla som vill betona att webbtjänsten inte bara är till för äldre, utan kan användas av alla i myndig ålder.

– Vem som helst kan råka ut för något oförutsett som gör att livet tar en ny vändning.