Den som vill äta sin gröt till lunch eller ta med gröt på utflykt kan tillaga gröten direkt i en mattermos. Grötens arom hinner utvecklas till fullo vid den långsamma tillagningen i termos. Med plommon, fikon eller annan torkad frukt eller bär behövs ingen extra sylt även om det smakar gott med hjortron till.

Det här behöver du:

1/2 dl havrekross
1/2 dl rågkross
1/2 dl hel eller krossad dinkel
4 torkade katrinplommon
3 torkade fikon, halverade
(1 krm salt)
4 dl vatten

Så här gör du på morgonen:

  • Mät upp havrekross, rågkross och dinkel direkt i en mattermos. Tillsätt katrinplommon, halverade fikon och eventuellt salt.
  • Häll kokande vatten över blandningen och tillslut med locket.
  • Vid lunch har du en perfekt kokt lunchgröt.
  • Servera med yoghurt och hjortron, om du vill.

TIPS!

Koka gröt direkt i tallrik i mikro eller på spisen i en tjockbottnad kastrull. Diska kastrullen genom att låta den stå i kallvatten någon timme innan du skrapar ur resterna. Är gröten vidbränd kan du hälla maskindiskmedel i kastrullen, fylla med varmt vatten och låta stå någon timme innan du diskar den. Kan behöva upprepas.