Varje omslag i stickningen rymmer en känsla, varje diktrad en ton. Ett nytt sätt att måla får fram nya tankar och virknålen som formar bakelser kan samtidigt hjälpa till att foga ihop en människa.

Att konsten och skapandet hjälper människan att leva, överleva och att uttrycka något som kan vara svårt på andra sätt är ingen ny sanning. Temat för årets utställning i Borlänge är frihet, glädje och energi.

Det här är tjugonde året i rad som kommunalarna fått chansen att visa upp sitt skapande för allmänheten.

– Skapande betyder jättemycket. Man får rensa ut huvudet och fokusera på skapandet vilket ofta gör att man tappar allt runtomkring. Många i våra yrkesgrupper är otroligt duktiga och jag blir imponerad varje år av vad de gjort, säger Ingrid Norberg, kulturansvarig inom Kommunal Bergslagens sektion i Borlänge.

I utställningen, som fått utrymme i den gamla möss- och hattfabriken som byggdes i början av 1900-talet, ryms allehanda konst- och hantverk. Vackra virkade dukar, stickningar, sömnad, luffarkonst (ståltrådsarbeten), smycken, träarbeten, måleri, väveri, akvarell, dikter och skulptur.

Britt Nilsson medverkar med akvareller och akrylmålning. Hon har tidigare arbetat som undersköterska och personlig assistent, men har sjukersättning i dag. Vägen dit var lång och tung.

– Då betyder möjligheten att uttrycka sig enormt mycket. Flera som är sjukskrivna borde få möjlighet att skapa någonting, att hålla på med kultur i någon form, säger hon.

Plötsligt kommer Yvonne Hannelius in på museet, på vägen till sitt jobb som omsorgsassistent på en gruppbostad. Hon letar efter sina dikter.

Hon medverkar med flera alster och den som brukar läsa Poesihörnan på KA:s webb känner kanske igen dikten ”Vad tänker du på?” som publicerades där förra året.

– Det är kul att kunna skapa. Jag älskar ord överhuvudtaget, rytmen, hur det låter och att fånga stämningar. Jag får mycket inspiration från jobbet och mitt arbete med utvecklingsstörda och autister. Jag är intresserad av psykologi och bemötande, säger Yvonne Hannelius.

Bland utställarna finns också mor och dotter Marie-Louise Bergman och Helene Bergman Jansson. Deras verk visas tillsammans: Marie-Louises fatskulptur och Helenes virkade godsaker.

– Jag har jämt skapat och varit kreativ. Godsakerna började jag med när jag var inlagd för psykisk ohälsa. Jag visste att jag var bra på det, och jag mådde bättre när jag gjorde någonting som jag visste att jag var bra på. När jag skapar glömmer jag tid och rum, så det är både läkande och stimulerande eftersom man skapar något som kommer inifrån en själv, säger Helene Bergman Jansson.