Luis är ordförande för vattenverksarbetarnas fackförbund i Peru, ett litet förbund med svenska mått mätt: Trots att landet har närmare 30 miljoner invånare är endast 8 000 arbetare medlemmar i Luis Isarras fackförbund, Fentap.

En av förbundets största utmaningar är att stoppa privatiseringen av vattendriften i Peru. Än så länge är vattnet bara privatiserat i en stad, Tumbes i norr, men politikerna för en hård kamp för att privatisera mera, något som Luis Isarra och hans förbund alltså är emot.

– Vatten får inte vara en handelsvara, det är en mänsklig rättighet. Privatiseringen är ingen lösning för de problem vi har här i Peru. Vi kan se att där man har privatiserat har det inneburit att våra fackliga rättigheter har försvagats och att anställningsformerna har blivit mindre säkra, säger han.

Vi träffas i en park i centrala Lima, Perus huvudstad. Den typiska Lima-dimman, la garúa, ligger tät över staden och Luis har tagit en paus från en stor konferens som pågår på ett hotell i närheten. Därinne sitter man som bäst och planerar en manifestation som Fentap och flera andra fackförbund ska göra för att protestera mot regeringen.

Sedan år 2006 får vattenarbetarna i sex länder i Latinamerika stöd i sin kamp mot privatiseringarna av Kommunal, genom att dess nordiska systerförbunds sammanslutning, KNS, är med och stöttar ett internationellt fackligt biståndsprojekt.

– Kommunals stöd har hjälpt oss att genomföra flera stora evenemang där vi har kunnat föra ut vårt arbete, säger Luis Isarra.

Något som skiljer det peruanska fackförbundet från våra svenska är att man i Peru betydligt oftare samarbetar med andra icke-fackliga organisationer.

– Om vi vill kunna påverka regeringen måste vi skapa allianser. Därför samarbetar vi med bondeorganisationer, med studentföreningar och med kvinnorörelsen. Det handlar om att vatten ska vara en mänsklig rättighet och inte en handelsvara och det är inte kamp bara för arbetarna, det är en kamp för många människor.

Fackets bistånd

  • LO och TCO har samlat sin biståndsverksamhet i en organisation som kallas LO-TCO Biståndsnämnd.
  • Via nämnden ger facken stöd till 99 utvecklingsprojekt i ett 80-tal länder.
  • Kommunal stöder Fentap och fem andra fackförbund i Latinamerika i kampen mot privatiseringar genom Kommunals nordiska systerförbunds sammanslutning, KNS.
  • Utöver detta är Kommunal framför allt aktivt med bistånd till fack i Afrika.