Efter påtryckningar från Snorkfröken, som fascineras av glamourlivet, hamnar muminfamiljen på semester på Rivieran. De tafatta trollen misstas för rika excentriker och livet leker. I alla fall för Snorkfröken och Muminpappan. Resten av familjen längtar snart hem till Mumindalen.

Filmen, som bygger på Tove Janssons serie ”Familjen lever högt” från 1955, är vacker, eftertänksam och rolig. Men de stereotypa könsrollerna är inte lätta att förhålla sig till. Kanske är Tove Janssons karaktärer barn av sin tid och den miljö hon själv växte upp i. Kanske är de medvetet överdrivna i en vilja till normkritik. Oavsett vilket är kontrollerande pojkvänner och ständigt städande mammor inte oproblematiska i en tecknad barnfilm. Bortsett från detta är Muminfamiljen på Rivieran en klart sevärd historia för både stora och små. En timme och 17 minuter är lång tid, men förskolebarnen på raden framför mig sitter som trollbundna hela filmen.