I våras var det stor medial uppmärksamhet mot Högsby i Småland, där en person nu är dömd för att ha förgripit sig sexuellt på barn på förskolan där han gjorde praktik. I Borås är en man, som praktiserat och jobbat på förskolor i kommunen, åtalad för sexuella övergrepp mot förskolebarn (läs separat artikel om Borås).

Mot bakgrund av detta såg stadsdelen centrum i Göteborg över sina rutiner och valde att anta en gemensam policy för alla förskolor i stadsdelen. I den står till exempel att personalen uppmanar barnen att säga ifrån när något känns fel och att de hjälper dem att sätta ord på sina känslor. Det står också att det är ordinarie personal som ska hjälpa barn med toalettbesök, blöjbyten och vara ensamma med barnen under vilan.

– De är kända för barnen, kollegorna och de är rutinerade och skickliga, säger Martin Palm, områdeschef för skolor och förskolor i centrum.

Finns ingen risk att policyn signalerar att ni misstror era vikarier?

– Vi tänker såhär att det är en extra tydlighet och trygghet för vikarier och praktikanter att veta vad man får göra och inte får göra.

Anders Dahl på Kommunal ser inga problem med policyn så länge man håller den konsekvent.

– Men börjar man tulla på det och säga ”dig litar vi på men inte dig”, då blir det ett annat läge.

Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att försöka få fler män att bli förskollärare. Men den här typen av händelser försvårar för männen, menar Anders Dahl på Kommunal i Göteborg.

– Det stänker av på alla män, den här typen av anklagelser och diskussioner kom upp i samband med fallet i Småland. Killar i barnsomsorgen far illa av den här typen av diskussioner.

Menar du att era medlemmar blev anklagade efter fallen i Högsby?

– Ja, absolut. Det kom som ett brev på posten med en anonym polisanmälan mot en av våra medlemmar. Och det visade sig att det inte fanns grund för anklagelserna. I det fallet skötte arbetsgivaren det bra och stod helhjärtat bakom medlemmen. Sedan har vi haft fall där folk har känt sig diskriminerade.

Björn Andreassen är barnskötare på Dr Håléns gata i Göteborg. Han säger att policyn egentligen inte förändrar hur hans förskola redan jobbar.

– Det som är nytt är att det handlar om sexuella övergrepp. Innan har vi jobbat så för att blöjbyten och vila kan vara svårt för en vikarie som inte känner barnen.

Björn Andreasson håller med om att män är en utpekad grupp men har personligen inte känt sig misstänkliggjord. Efter sina 25 år i förskolan känner han sig trygg.

– Man vet inte vad föräldrar och folk omkring en tänker när det blir sådana här skriverier, kommer de misstänka mig? Det är lätt att halka in i de tankarna. Men den här gången tänker jag inte så.

Ett problem är att det är så få män i förskolan, säger Björn, som gärna hade velat ha manliga kollegor.

– När vi är så få så blir vi en utpekad grupp. Om det var fler män i förskolan hade det nog inte blivit så misstänksamt mot alla män.