Matilda Wiik, är en effektiv advokatsekreterare som kämpar mot bortträngda minnen från det förflutna. Matildas alter ego Miljafröken upprätthåller dem åt henne så att hon aldrig riktigt kan slappna av. På kontoret är både Miljafröken och Matilda ersatta av Fru Wiik, den effektiva men ganska osynliga advokatsekreteraren.

Det är Helsingfors 1938 och världen och Matildas chef advokat Claes Thune diskuterar Hitler och vad som sker i Tyskland.

En dag på kontoret hör Matilda plötsligt en stämma hon känner igen. En röst som tillhör en av Thunes bekanta i Onsdagsklubben, ett diskussionsforum för några av stadens bemedlade män.

Händelsen gör att Matilda inte längre klarar att hålla minnena eller Miljafröken i schack.

”Hägring 38” tar fasta på en mörk del i den finska historien, inbördeskrigets straffläger och dödskolonier. Att förlägga berättelsen till Hitleråren ger en extra dimension till historien. Den visar att ondskan, det onämnbara och otänkbara, finns eller har funnits också där vi själva bor, även om vi så ofta väljer att inte se den. Kanske för att vi då måste hantera den?