Carola Bolin.

Carola Bolin, undersköterska i Ludvika, berättar att hon har en släkting som jobbar i räddningstjänsten.

– Han har alltid älskat sitt jobb. Och när han säger att han inte vill gå till jobbet mer, då är det allvarligt. Den ena efter den andra har gått hem på sjukskrivningar. De har ropat på hjälp från politikerna men inte fått gehör. Jag kände att någon måste göra något.

Tillsammans med sin mor och en kvinna till har hon tagit initiativ till en ljusmanifestation som går av stapeln i kväll (onsdag) klockan 18 från stadshuset till brandstationen.

KA har pratat med två brandmän som vill vara anonyma. De berättar att de under många år haft problem med sin räddningschef, som bland annat inte haft koll på lagar och regler. Kommunen är fälld för brott mot Arbetsmiljölagen (AML) och Medbestämmandelagen (MBL) samt kränkning av skyddsombuds ställning.

I Fredriksberg sade samtliga deltidsbrandmän upp sig, men är tillbaka igen då de fick till ett bra avtal som bland annat går ut på att de inte behöver ha kontakt med den kritiserade chefen.

Flera av de heltidsanställda brandmännen är sjukskrivna på grund av problemen i arbetsmiljön. I september skrev 78 brandmän under ett protestbrev till kommunen och krävde räddningschefens avgång, men de upplevde inget gehör.

– Politikerna har valt att inte lyssna på oss, vi har påtalat problemen sedan förra året. De har bara lyssnat på chefen och det stämmer inte alltid vad han säger. Så manifestationen är en markering mot politikerna. Men vi fick ett nytt kommunalråd efter valet och vi har bjudit in honom och berättat allt och då har det börjat hända saker, säger en av brandmännen.

Marit Örngård, Kommunals sektionsordförande i Ludvika, bekräftar problemen.

– Det är arbetsledarskapet som har varit grundproblemet. Det är alltid lätt att ha en syndabock men här har man tillåtit personen att brista i sitt ledarskap. Sedan januari har nämnden och kommunen haft kännedom om att ledarskapet brister.

– Det har varit stora brister på kunskap, rutiner och otydlighet. Skyddsombudet har inte fått agera som ett skyddsombud har rätt till enligt lag, det har gått ut skadestånd till den personen från kommunen.

Finns problemen kvar?

– Det har inte hänt något än men jag är kallad till ett möte i morgon om organisationen. Chefen är sjukskriven sedan förra veckan.

Marit Örngård tycker att Carola Bolins initiativ är jättebra, men tycker samtidigt att det är synd att en privatperson ska behöva engagera sig i arbetsmiljöfrågan.

KA försöker att nå ansvariga politiker men har ännu inte lyckats.