I SR:s dokumentär ”Patienten och tystnaden” som sändes under söndagen berättas hur de två mentalskötarna inlett sexuella relationer med flera patienter som vårdats på avdelningen. I samband med att händelserna avslöjades tvingades männen sluta på sina arbetsplatser men de har enligt Sveriges Radio kunnat fortsätta arbeta inom vården.

Legitimerad vårdpersonal, som läkare eller sjuksköterskor, kan få personlig kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, men detta är inte fallet med exempelvis undersköterskor eller mentalskötare.

Karl-Otto Svärd, medicinalråd på IVO, säger till SR att det i dag inte finns någon möjlighet att hindra icke legitimerad vårdpersonal som misskött sig från att fortsätta arbeta inom vård och omsorg.

– Vi kan inte göra särskilt mycket. Det finns ju ingen legitimation som vi kan ifrågasätta.

Mattias Månsson är chefsöverläkare på Psykiatri Nordväst i Stockholm. Han säger till SR att han anser att det skulle vara lättare att förhindra situationer som dessa om även icke legitimerad personal kunde få kritik från IVO.

– Det är klart att det finns anledning att fundera på om det borde finnas ett register över personer som arbetar inom vård och omsorgsyrken som har agerat väldigt illa i sitt arbete, men som inte omfattas av tillsynen.

Liz Silke, ombudsman på Kommunal, är inte säker på att en legitimation eller ett register hade varit till hjälp i ovan nämnda fall.

– Man måste fråga sig vad den nya arbetsgivaren har för ansvar i situationer som den här. Har man ringt på referenser och vad gav de? För har man inte gjort det skulle man nog inte eftersökt kritik från IVO heller.

Hon betonar att Kommunal arbetar med bemanningssituationen och att ekonomin inte får styra säkerheten.

– Ensamarbete ska inte förekomma. Det innebär ett skydd åt båda håll om man är fler. Dels för patientsäkerheten, men även för mentalskötarnas arbetsmiljö eftersom de ofta utsätts för hot och våld.