Det är nästan outhärdligt att läsa om tortyren, experimenten och morden som barnen på kliniken Spiegelgrund blir utsatta för. Steve Sem-Sandberg har gjort en gedigen research innan han skrivit denna roman, han har till och med bosatt sig i Wien. Han besitter så mycket kunskap att varje detalj rymmer ett universum. Han vet exempelvis att kastanjeträd är vanliga i Wien och låter ett av barnen klättra upp i ett sådant under ett flyktförsök. Likaså vet han att det i Wiens förort Mödling fanns skolor för vanartiga barn. Det märks att han tar greppet om historien han vill berätta och det är imponerande hur han beskriver barnens vardag, krigets Wien och vad människorna på sjukhuset är kapabla till i Fürerns namn.

Baksidan med att blint lyda överordnade och inte våga ifrågasätta följer som en röd tråd genom berättelsen. Endast denna lydnad möjliggör de fruktansvärda övergrepp som sker. Med glasklar skärpa låter författaren oss följa med de redan så utsatta barnen på en resa mot helvetet här på jorden.

Upprepade gånger måste jag lägga ifrån mig romanen eftersom skildringarna är så smärtsamma att läsa. Hit hör avsnittet med bestraffningar där svavel som sprutas in i barnens kroppar gör att de får fruktansvärda smärtor och tidvis blir förlamande. Hit hör också många exempel på hur illa ett barn med mörkt hår och olivfärgad hud behandlas av läkare och sjuksköterskor som bedömer detta barn vara av sämre ”ras” än andra ljushåriga barn med ljus hud. Vid ett tillfälle tvingas ett barn visa upp sig naken inför en grupp läkare och behandlas mer som ett djur än en människa.

Här finns också små ljusglimtar som det kvinnliga biträdet på kliniken som ser mellan fingrarna med ett öppet fönster för att barn ska kunna fly. Här finns också barn som tar hand om varandra efter att de utsatts för tortyr.

Kvar stannar en kväljande känsla av hur kunde detta hända? Och vad värre är, hur kunde flera hundra av barnens hjärnor förvaras i burkar fram till alldeles nyligen? 

Och kanske värst av allt – likheterna med i dag när vi återigen ställer grupper av människor mot varandra beroende på om de är födda i Sverige eller i något annat land.

Låt denna bok bli en påminnelse om de mest smärtsamma konsekvenserna av ett ”vi och dom tänkande” så att det aldrig händer igen.