– TCO:s förslag är bra för att stoppa staplandet av visstidsanställningar på varandra i all oändlighet, säger Ylva Johansson till Dagens Nyheter och utlovar skärpt lagstiftning.

TCO vill att visstidsanställningar ska begränsas till max tre år, sedan ska tjänsten bli fast. Vikariat och allmänvisstidsanställning (ava) ska alltså kunna räknas samman. Detta är i dag inte möjligt enligt Lagen om anställningsskydd (las). TCO menar att dagens regler gör det möjligt att varva visstidsanställningar hur länge som helst. Därför har TCO gjort en anmälan till EU-kommissionen som kritiserat Sverige.

I flera av Kommunals avtal finns redan den begräsningsregel som TCO föreslår. Regeln gäller bland annat anställda i kommun och landsting/region. Det innebär att den som haft vikariat och haft ava-anställningar i sammanlagt tre år under en femårsperiod har rätt till en fast tjänst.

Regeringens löfte att tiden som visstidsanställd ska begränsas i lag ser Kommunal som en framgång.

– Det måste bli verklighet så snart som möjligt. Och det måste ske genom en lagändring. Alliansregeringen ändrade lagen så att vissanställningar kan staplas på varandra i all oändlighet. Den lagen måste nu skärpas. Kommunal accepterar inte att många av våra medlemmar har gjorts till daglönare. Som tvingas vänta på ett sms om jobb varje morgon, det sa förbundsordförande Annelie Nordström vid förbundets uppstartskonferens i veckan.