Äldreboendet lämnades helt obemannat när samtliga i personalen gick ut för att ta rökpaus. Efter förhandlingar mellan Kommunal och kommunen mister nu två anställda sina jobb. Ytterligare fyra vikarier som var inblandade i händelsen får inte sina vikariat förlängda. På Kommunal i Örebro är man kritisk till kommunens agerande.

– Vi anser att man borde ha omplacerat de anställda, säger Britt-Marie Balaj, ordförande för Kommunals sektion vård- och omsorg till KA. Men hon tillägger att det inte är en enkel fråga.

– Det är inte helt lätt att försvara medlemmar i en sådan här situation. Det de gjort är inte okej och inget vi som fackförbund kan stå bakom, men vi tycker att åtgärden med uppsägning är för stark, säger hon.

Tommy Henningsson är förvaltningschef på Örebro kommun. Han tycker inte att man gått för hårt fram.

– Vi är inte överens med facket i den här frågan. Vi anser helt enkelt att personalen åsidosatt sina åtaganden och brustit i ansvar.

Han menar att problemet inte är nytt.

– Vår bild är att man satt det här i system. Vi gjorde vissa omplaceringar under våren och försökte jobba med kulturen på boendet, men det här beteendet har upprepats.

Enligt Britt-Marie Balaj är det i dagsläget oklart om Kommunal kommer driva ärendet vidare.