Varje år utbildas 40 djursjukskötare av Sveriges Lantbruksuniversitet. Det är för lite tycker branschorganisationen Svensk djursjukvård. De vill att man ska utbilda 150 om året, nästan fyra gånger fler. Svensk djursjukvård har 200 djursjukhus och vetrinärkliniker som medlemmar. Många av dem behöver utöka antalet anställda men det är ont om utbildad personal.

– Branschen har vuxit stadigt under tio års tid, vi ser inga tecken på att det minskar eller planar ut, säger generalsekreteraren Maria Lundvall till SvD.

Hon menar att man skulle behöva anställa mer än 100 djursjukskötare om året. Alltså mer än dubbelt så många som utbildas.

– Där har utbildningen inte alls hängt med, säger hon till SvD.

Det finns också ett behov av fler veterinärer än de 100 som utbildas av Sveriges lantbruksuniversitet varje år, men där finns det personal som utbildat sig utomlands att anställa. När det gäller djursjukskötare finns det ingen sådan möjlighet. Enligt SvD är det en orsak till att ansvariga på Sveriges lantbruksuniversitet håller med om behovet av att utbilda fler djursjukskötare. Det finns däremot inga löften om att det blir så.