Utbrottet av det dödliga och smittsamma viruset Ebola fortsätter att förvärras. I Liberia hotar nu vårdpersonal med att gå ut i strejk i dag uppger medier från hela världen.

Rädslan för den egna säkerheten är stor och bristen på utrustning likaså. Enligt den brittiska tidningen the Guardian strejkade vårdpersonal redan i början på september. Då eftersom de nästan helt saknade skyddsutrustning.

– Det har gjort att många läkare har blivit smittade med viruset. Vi behöver riktig utrustning att arbeta med och vi behöver bättre betalt eftersom vi kommer att riskera våra egna liv, sade då talesmannen för de strejkande John Tugbeh till The Guardian.

Enligt tidningen Vårdfokus får en sjuksköterska i genomsnitt 80 dollar i tillägg. Det motsvarar 580 kronor. Hur mycket annan vårdpersonal får är inte känt. Enligt BBC är lönen för en sjuksköterska högst 300 dollar (ungefär 2200 kronor i månaden). Med strejken vill man höja risktillägget till 700 dollar i månaden (cirka 5 000 kronor). Dessutom kvarstår kraven på skyddsutrustning och sjukförsäkringar. Kuggfrågan är var pengarna ska komma ifrån. Liberia är ett av de mest drabbade länderna och redan i dag räknar man med att 4 000 personer har dött sedan Ebolautbrottet i somras. Med den snabba spridningen och stora behovet av vårdpersonal säger Liberias hälsominister Tolbert Nyenswah till BBC att man inte har råd att ens betala dagens ersättning. Samtidigt är oron för en strejk stor.

– En strejk skulle innebära negative konsekvenser för dem som är smittade av Ebola och skulle ha allvarliga konsekvenser för kampen mot sjukdomen, säger han.